luni, 18 noiembrie 2013

De vină-i Eva

Ne pregăteam ca în fiecare seară de atac. Eram în formație în fața căpitanului. Am tras la sorți căci așa era corect să hotărască Soarta cine să se ducă în recunoaștere. Eu nimerisem lângă Zamfirescu. Abia devenise adult și era prima lui noapte de asediu. Zamfirescu vorbea mult și prost cred că era așa din cauză că mama lui depusese sacul de ouă din generația lui, fără tată, era una din situațiile alea de criză în care toți masculii noștrii fuseseră trimiși la parter căci baba nebună  de Eva încă nu se dăduse pe brazdă, în fiecare an prin martie tot încerca să ne otrăvească. Credea că ne place dulcele, dar noi nu mai mâncăm dulce de la marea exterminare din ‘70. În aceste situații dificile mamele noastre trebuiau să se descurce singure. Așa a ieșit mai diferit un pic Zamfirescu. În seara aceea în care asediam apartamentul 13, de la etajul 3 mi-am adus aminte că de fapt îl știam demult pe Zamfirescu de pe vremea în care copil fiind se cățăra de-alungul țevii doar pentru a asculta ce vorbesc oamenii.

El părea să îi înțeleagă, mai ales pe femelele umanoide și se distra copios când mame și fiice se certau sau bârfeau despre vecinul de la 4 pe care evident Zamfirescu îl cunoștea.Dup-aia cobora repede la sediu și ne povestea nouă celorlalți copii de cine s-a mai îndrăgostit Maria, fiica lui Amalia de la etajul 7, de parcă ne-ar fi păsat nouă. Ce mai, Eva era de vina că lui Zamfirescu îi plăceau oameni, ea cu obsesiile ei de primăvară. Cine mai face asta? Să se uite la tinerii umanoizi din ziua de azi care stau ce stau și apoi se mută. Cel mai corect așa- e clar că nu pot câștiga.

În seara cu pricina, atacul se dădea la etajul 3 în apartamentul unor tineri  proaspăt căsătoriți. Ei se duseseră devreme în dormitor și știam că dacă apucă să intre în dormitor nu mai ies până dimineața. Ca orice soldați care se respectă, deja de 4 zile inspectam terenul. Ah chiar Zamfirescu săracu’ a picat să plece în recunoaștere. S-a întors de nerecunoscut, tăcut și mai negru ca de obicei. Aripile îi erau parcă prea prinse de corp, mustățile se legănau fără sens. Știam toți că Zamfirescu era cea mai proastă alegere de explorator, însă noi suntem superstițioși, dacă soarta așa zice, noi așa facem. Rolul meu era să îl aștept să se întoarcă în conductă 204, în dreapta aragazului. Cum el mi-a dat semnul de pornire, eu am și fugit spre soldații noștri sa le dau vestea apoi m-am întors cât am putut de repede în conducta 204 spre a-mi relua postul. Mi s-a părut ciudat că Zamfirescu nu participă la asediu. 
-          I-a tăiat capul. I-a tăiat capul chiar în fața mea. 
-          Cine domne? 
-           Cum cine? Izmene lungi. auzi cine. 
-            Cui? Lu’Mitrache, ălalalt de- a fost ales să vină cu mine. Trebuia să se ducă la conducta 23 să le dea de veste femelelor să cheme și copii la masă.  
-           Și ce s-a întâmplat? 
-           Cum ce? Tu chiar n-asculți? I-a tăiat capul. 
-            Păi bine domne și dup-aia? Ce s-a întâmplat? 
-           Mitrache s-a oprit. Nu se mai mișca. Am crezut c-a dat ortu popii. Mă pregateam să sun alarma.
- Și apoi ?
- Păi cred că lu' Izmene lungi i-a fost scârbă să îl storcească acolo pe tocător și s-a dus să ia un șervețel de pe masa de lângă, doar că între timp Mitrache fără cap s-a dezmeticit și a luat-o la fugă. Era dezorientat. Îl tot strigam să vină înspre mine, dar degeaba. Femela țipa de zici că a pișcat-o cineva cu ceară, zici că nu mai văzuse nicicând doi gândaci plimbându-se decent prin bucătărie. Ce credea oare? Că ne sperie? Până la urmă bine că țipa și nu făcea nimic că a reușit Mitrache să scape. L-au luat femelele noastre în aripa de vest. Îl țin sub supraveghere. Noroc că mâncase bine înainte. Mai trăiește 4-5 zile. 
-           Da măh Zamfirescule, dar ție ți-ar plăcea să știi că te așteaptă cea mai îngrozitoare moarte? 
-           Blestemul gândacului! Îți spun ăsta e. Să rămană fără cap și să nu moară pe loc, să moară peste 5 zile de foame.

Și eu și Zamfirescu știam că n-aveam să mai vorbim vreodată despre asta. Nu ne e frică de moartea prin papuc. De ce ne-ar fi? Se termină cum începe. Ceilalți gândaci ne mănâncă resturile de pe papuc și e spre binele societății noastre gandacesti. Dar asta, asta n-am s-o înțeleg niciodată, asta e o atrocitate. Bine zice Zamfirescu- un blestem și o bănuiesc pe baba aia nebună de Eva. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu