duminică, 23 februarie 2014

Un rachiu pentru drum

M-am trezit de dimineață, deși azi noapte am fost la o reuniune de facultate. N-am vrut să mă duc, dar a insistat mama. A zis că o să îmi facă bine. M-am trezit speriată ca în fiecare noapte, am  avut același vis. Îl văd pe tataie în Tramvaiul 19 de la Șura Mare, zâmbindu-mi. Eu încerc să mă urc însă se închid ușile și mă trezesc. Au trecut aproape 2 săptămâni. Am stat mai mult pe acasă sau la mamaie în perioada asta. Am acoperit la insistențele lua€™ mama toate oglinzile din casă și ne-am păstrat pe cap fie un batic negru fie o bentiță neagră, din material. Acum câteva zile am încercat să mă fardez. Mi-am pus așa cum am învățat la curs cremă, primerul și apoi corectorul. Am corectat imperfecțiunile feței și am început operațiunea ochiul stâng. M-am lovit de cearcăne adânci, dar le-am acoperit. Am început apoi să aplic fardul, decisesem să merg pe două culori pastelate, fiind ziuă. Am continuat conștiincioasă procedeul. Apoi m-am privit în oglindă. Aveam un ochi vânat, încercănat și unul acoperit de culoare. M-am privit lung și n-am putut continua. Când m-a văzut sormea a râs scurt A«Asta e nouă modă, asta te-a învățat pe tine acolo la școala de machiat?A» Era prima dată când râdea în săptămâna aceea. M-am bucurat. Am zâmbit. Ne-am ținut de mâini când am aflat, chiar cum ne țineam când eram mici și uneia dintre noi îi era frică de ceva. Ne-am ținut de mâini și n-am plâns. Niciuna nu a putut plânge. 

Aveam multă treabă și mama ne-a organizat imediat, să cumpărăm pâinici rotunde, să mergem să luăm lumânări și prosoape și bănuții să nu îi uităm. Să mergem în piață și să se uite toată lumea la noi. Tristețea e neagră și se vede, cel puțin conform tradiției. Ne țineam în continuare de mână. Era dA©jA  în cosciug când am ajuns noi.  Era acolo cel care ne spusese cele mai frumoase povești din lume și se terminau mereu cu și am fost și eu și maică-ta mare acolo și am dansat până la zi și peste un an ne-au chemat și la botez ,și noi două fetițe de 8 respectiv 6 ani chicoteam și îi ziceam hai tataie și totuși de fiecare data îl credeam. 
 Tataie spunea cele mai adevărate minciuni. Ne-a spus o dată că mamaie ascunde sub pat o comoară iar noi am început să scoatem toate lăzile lui mamaie de sub pat, în căutarea comorii. Ne-a zis când dezamăgite ne-am dus la el, căci comoara nu era acolo,« Păi între timp i-a schimbat locul, doar știți ce smecheruta e mamaie» și atunci noi amândouă fugeam la mamaie și o rugam să ne dea și nouă comoara, doar puțin. Mamaie nu știa ce vrem, dar știa la cine să se ducă să ceară socoteală « Boșorogule, nu mai păcăli fetele » Tataie zâmbind din pat, cum mamaie ai uitat unde ai pus comoara? Și apoi ne spunea o poveste despre comori ascunse și regăsite. Sunt sigură că le inventa pe moment. Le-am căutat când m-am mărit, dar nu le-am găsit în nici o carte de povești.

Era diferit. Nu mi-a părut nici un moment împăcat. M-am așezat lângă coșciug, cu sormea lângă mine și am început fiecare în limba ei să se roage și să plângă. Când au venit vecinele ne-am dus în casă. Stăteam una langă alta, fără să spunem nimic. În bucătărie nu era locul nostru, căci bucătăria cu multe femei înăuntru este colorată. Acoperă multe. Și ele discutau de viață și pomeneau de moarte și morți și mai ales înmormântări. Evenimente sociale înscrise undeva în calendarul lor. Mama părea că e bine printre ele. Mama părea că acolo între micile bârfe se refugiază. 

S-au strâns noaptea doamnele toate la picioarele mortului. O rudă îndepărtată îl jelea. Mă enerva rău jelitura aceea »Grigore Grigore de ce-ai plecat și ne-ai lăsat Grigore? Unde te-ai dus tu mă vere mă și ne-ai lăsat aici? » și tot așa continua cu suspine și lacrimi de crocodil. Mă imaginăm ducându-mă la ea și luând-o de un braț, târând-o în bucătărie sau oriunde altundeva nu acolo lângă el, lângă el nici una din femeile acelea n-avea dreptul să fie căci niciuna nu simțea mai nimic. Ele știau că trebuia jelit. Mortul trebuie jelit. Era un fel de înțelegere tacită între ele, e semn de respect față de coana Mărioara, să jelești mortul. Mamaie jelea și ea. Și mă enerva. Jelea că să o audă prietenele ei. Jelea că să vadă lumea, să audă lumea. La un moment dat m-a rugat mama să aduc o farfurie din casă. M-am împiedicat și am scăpat-o. N-a auzit nimeni. « lasă tataie că farfurii avem destule. Lasă » O lacrimă mi-a crescut pe obraz. 

A doua seară principalul subiect de discuție au fost pantofii mortului. Ce calitate, ce frumusețe de pantofi. Tanti Florența începuse discuția. Erau de neoprit. O furie groaznică luase stăpânire pe mine și o recunoșteam și în ochii ei. Sormea era și ea aproape de izbucnire. 

 Și a treia zi nu știu. A treia zi m-am prins de dubă și am strigat. Nu vroiam nimic și nu înțelegeam nimic din lumea pe care cu câteva zile în urmă nu numai că o înțelegeam, dar o iubeam.  nu, nu te rog nu, nu nu, tataie nu.    

 Sunt două săptămâni de când tot am visul acesta cu tramvaiul. Mama insistă să mă duc la un preot. Eu bineînțeles refuz categoric. Mi-a furat o pijama să o ducă ea la preot. M-am făcut că nu observ. Sormea face curățenie în fiecare zi. Curățenie generală. Dacă mănânc o banană altundeva decât în bucătărie se supără. Suntem negre toate. 

 Am văzut că m-a sunat tata cât dormeam. Tata nu mă sună niciodată căci nu știe să vorbească cu mine la telefon. El este foarte pragmatic, eu nu. Sormea unde e sormea? Era la ea în cameră, făcea ordine printre cărți. M-a sunat tata. Tata? Pe tine? De ce? Nu știu. N-am auzit telefonul. Păi sună-l. Mi-e frică. Sună-l domne, n-are ce să fie. Tati? Alo Tati. Da. Da. Ce? Cu ? Nu. Nu se poate .Nu se poate. Ce-a zis ? Elena uită-te la mine și zi-mi o data ce a zis. Pauză. A murit bunicu. 

Ne-am luat costumele. Ne-am suit în mașină și am pornit spre piață. De această dată a mers repede. Într-o oră eram gata. Când am ajuns acolo oamenii erau deja strânși. Mama era plânsă. Murise azi noapte. Coșciugul și pantofii. Totul era acolo. În coșciug era un om pe care nu-l cunoscusem prea bine, un om care fusese întotdeauna mai dur și nebărbierit. El și-a pus mâna pe mâna mea, ce ținea stiloul strâns și m-a învățat să scriu mama. Am rămas în cameră cu el. N-aveam să îl las să plece fără să îl cunosc puțin. Au venit surorile lui, 3 surori toate vorbărețe și pe toate le chema Maria. Nu le cunoșteam. Mi-au povestit de copilăria lui. Era năzdravan și încăpățânat. Mi-au povestit cum a furat-o pe bunica, așa se obișnuia pe vremea aceea. Mi-au povestit cât a iubit-o. A murit de dragul ei îți spun eu Elena mamă, n-a mai suportat.  

 A treia zi după înmormântare m-a invitat un băiat în oraș. N-am vrut să mă duc. Mama m-a convins. Aveam  ochii negri-roșii și batic pe cap. M-am gândit- îl sperii și gata. Ne-am întâlnit la km0. E acolo un semn km 0. M-am apropiat și am îngenuncheat. M-a găsit așa în genunchi, lângă semn. Plângeam și nu mă puteam opri. Plângeam în neant, plângeam viitorul. N-a încercat să mă ridice. M-a lăsat acolo; km 0, acolo unde se termină visele. Acolo unde începe moartea și se împarte în bucăți de farfurie ce au rămas împrăștiate în holul lui mamaie. Bineînțeles m-a dus acasă. Nu mai eram furioasă. Băiatul înalt m-a sunat a două zi.  


«Dii căluț dii. Unde mergem? În ce poveste? În aia în care ai dansat cu mamaie până dimineața. Păi în toate am dansat. Diii dii. Mergem până la Craiova, o lăsăm pe maică-ta mare să își viziteze neamurile și calul tre€™ să bea neapărat un rachiu. Un rachiu? Da toți caii beau rachiu, să aibă forță să ducă prințesele în spate. Dar numa’ unu ai voie căluțule, să vii repede. Nu termină tataie mereu povestea ? Vine căluțul vine»   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu